Prekrasen nasmeh – najlepše božično darilo , ki ga lahko podarite otroku

Preverite kako do hitrega zobnega aparata preko napotnice, ne da bi pri tem povsem izpraznili svojo denarnico

Si tudi vi vsako leto razbijate glavo, kaj neki podariti svojemu otroku, da ga bo darilo osrečilo za dlje kot 5 minut in da za to ne bi odšteli celo premoženje?

Prva ideja so ponavadi igrače – a morda se jih je vaš otrok že kot malček v hipu naveličal, sedaj zna biti, da jih je celo že prerasel.

Praktična darila pa so po drugi strani “praktična” zgolj za vašo denarnico, ker – bodimo realni – otroku kakšne nogavice ponavadi ne pričarajo nasmeha na obraz.

Enako velja za “konkretnejša” in hkrati dražja darila za vaše najstnike (playstation-e, skiroje, kolesa, ipd.) – žal so marsikomu samoumevna in jih bo otrok morebiti tako ali tako pričakoval.

Ne bo pa pričakoval zobnega aparata – ker je dobiti zobni aparat dandanes res res TEŽKO.

Zakaj? Preverite sami.

Če v spletni brskalnik vtipkate “ortodont čakalne dobe” vas pričakajo šokantni naslovi:

“Dolge čakalne dobe pri ortodontih: na Koroškem prvi termin čez šest let”

“Hčerka že tri leta čaka, aprila bi morala biti na vrsti, zdaj pa …”

“V Ljubljani več sto otrok ostalo brez ortodonta, čakalna doba več kot štiri leta”

“Čakalne dobe v ortodontiji tudi do 3900 dni”

“Otroci na prvi pregled pri ortodontu čakajo osem let!”

“Pregled pri ortodontu “misija nemogoče””

Srhljivo, mar ne?

A namen tega članka ni, da se – tako, kot je Slovencem stereotipno v navadi – pritožujemo nad slovenskim (zobo)zdravstvenim sistemom, temveč da poiščemo rešitev za hitre ortodontske storitve.

Predstavili vam bomo genialen način, kako lahko otroku še pred prazniki rezervirate termin pri specialistu ortodontu za čudovit nasmeh zahvaljujoč zobnemu aparatu…

Ter pri tem prihranite kar do 3.000€!

Še prej pa namenimo nekaj besed temu, zakaj do neznosnih čakalnih vrst v ortodontiji sploh prihaja…

Brezplačnih ortodontov praktično NI

Strokovna direktorica Stomatološke klinike v Ljubljani, izr. prof. dr. Martina Drevenšek, v pogovoru z mediji navaja, da so se čakalne dobe v javnem sektorju od časa pred epidemijo celo podvojile. In sicer zaradi velikega razkoraka med potrebami oz. pravicami pacientov ter razpoložljivostjo ortodontov. Že to dejstvo ni ravno v naš prid… V zdravniški zbornici na račun dolgih čakalnih vrst navajajo tudi dodatno pojasnilo predsednice Slovenskega ortodontskega društva dr. Lah Kravanje:

»K 90 aktivnim specialistom ortodontom napotuje otroke z napotnico okoli 270 timov šolskih zobozdravnikov in okoli 30 pedontologov (strokovnjak za zobozdravstvene preglede do 3. leta starosti, o.a.), zato se pojavlja ozko grlo in z njim dolge čakalne dobe za prvi specialistični pregled.«

Poleg tega je menda skoraj tretjina otrok na ortodontsko zdravljenje napotenih prezgodaj.

Nekateri zgolj preventivno ali na željo staršev, ki se zavedajo čakalnih dob in želijo svojega otroka čimprej uvrstiti na čakalno vrsto – še preden nastopi potreba po zdravljenju.

Velika težava mnogih staršev pa so ortodonti, ki se upokojijo ali iz zdravstvenega doma odidejo kar med zasebnike.

Si predstavljate, da se vam zgodi, da vas na vratih vaše ambulante pričaka obvestilo, da ta ambulanta do nadaljnega ne deluje, zato vam termina ne morejo dodelili?

Tak črn scenarij je doletel marsikoga v ljubljanskem zdravstvenem domu, od koder so v enem letu odkorakali kar 3 ortodonti!

Prave nočne more pa je bila deležna tudi bralka Slovenskih novic.

Ta je na prvi – težko pričakovani – ortodontski pregled za svojo hčerko čakala več kot 2 leti, le 2 meseca pred predvidenim obiskom pa je na portalu zVEM slučajno opazila, da je njena napotnica PREKLICANA.

Vzrok naj bi bila upokojitev ortodontke, o čemer za nameček ni bila niti obveščena.

Tisti ortodonti, ki se niso upokojili, pa medtem delajo kot (dragi) zasebniki ali še kar čakajo na koncesijo

Zaradi pomanjkanja ortodontov – vsaj tistih, ki delujejo preko javnega zdravstva ali preko koncesije – lahko tudi mi samo čakamo, da se bo glede tega kaj spremenilo. Resnosti situacije se očitno zavedajo tudi na Ministrstvu za zdravje, kjer že dalj časa beležijo daljše čakalne dobe, kot tudi pomanjkanje specialistov ortodontije in menda skupaj z ZZZS in NIJZ “aktivno preučujejo dejansko stanje na področju čakalnih dob”. 18. januarja 2023 je zato Ministrstvo za zdravje objavilo Javni razpis za za dodatne ortodontske ambulante s koncesijo (podeljenih je bilo 11 koncesij), vendar so rezultati še vedno klavrni in čakalne dobe še vedno dolge. In vmes je še minister za zdravje odstopil – nova ministrica ima sicer sveže ideje o skrajšanju čakalnih vrst (ki v času nastajanja tega članka še niso bile udejanjene), ampak vsi vemo, da je od teorije do (uspešne) prakse potrebnega kar nekaj časa, ki ga vaš otrok NIMA. In to ne samo zato, ker lahko čakanje za zobni aparat pri otroku povzroči krive zobe in nepravilen ugriz, ampak tudi zato, ker bo v tem času njegova napotnica… propadla.

“Prvi pregled mora biti opravljen pred 16. letom starosti, sicer ortodontska obravnava ni mogoča na stroške ZZZS”

Tako se glasi obvestilo na portalu, kjer najdemo čakalne dobe za ortodontsko zdravljenje, zraven pa je zapisano: “Lepo prosimo, da pred vpisom preverite, da vaš otrok na datum pregleda ne bo star 16 let ali več.” Glede na pogostost tega stavka je precej jasno, da je kar veliko primerov otrok, ki ne pridejo niti do 1. pregleda, saj bi – po besedah specialistke ortodontije Vesne Kaloh – morali biti do 12. leta poslani k specialistu, če si želimo povrnjene stroške zobnega aparata.

Kaj lahko torej ukrenemo, da otroku čim hitreje zagotovimo zobni aparat na napotnico?

V osnovi imate za hitro pot do zobnega aparata (če ne želite k dragim slovenskim samoplačnikom) 2 možnosti.

Prva možnost je (šaljiv) nasvet enega od čakajočih staršev in sicer, da otroka umestite na čakalno vrsto v hipu, ko izveste, da ste noseči.

Če vas zanimajo bolj realistične opcije, imamo za vas drugo možnost…

Gre za pot MIMO slovenskega zobozdravstva – čezmejno specialistično ortodontsko zdravljenje.

Če je vaš otrok mlajši od 16. let in imate (ali si boste še pridobili) veljavno napotnico za ortodontsko zdravljenje, ste namreč s strani ZZZS – skladno s 44.c členom ZZVZZ – upravičeni do povračila stroškov čezmejnega ortodontskega zdravljenja do zakonsko določenega zneska.

To pomeni, da lahko prejmete povrnjenih do 3.000€ (torej večinski ali celo kompletni del stroškov zdravljenja).

Mnogi Slovenci še vedno ne vedo za to možnost, a vsekakor ne boste prvi, ki se boste odločili za zdravljenje čez mejo.

Podatki ZZZS-ja namreč razkrivajo porast vloženih (in odobrenih) vlog za povračilo stroškov ortodonta, ki so v letu 2022 znašali že preko 400.000€!

Leto Odobrene vloge za povračilo stroškov Povrnjen znesek
2019 94 97.516 eur
2020 101 93.776 eur
2021 259 228.644 eur
2022 599 418.748 eur

Povrnjen znesek stroškov ortodonta za zdravljenje v tujini je v letu 2022 znašal preko 400.000€!
Vir podatkov: ZZZS

V kolikor izberete preverjenega, priznanega ortodonta v tujini, pa se glede stanja zob svojega otroka nimate česa bati – ne čakalnih dob ne kakovosti opravljene storitve.

In do takšnega vam ni potrebno “na konec sveta” – najdemo ga denimo v prestolnici sosednje Hrvaške.

Zagrebška specialistična Poliklinika Šlaj-Anić slovi kot ena boljših specialističnih zasebnih stomatoloških klinik v JV Evropi, njihovi ortodonti pa uspešno kljubujejo neutemeljenemu mitu, da so ortodontske storitve na Hrvaškem slabše kot v Sloveniji.

To vam dokazujejo z akademsko izobrazbo, mednarodnimi izkušnjami in znanjem našega jezika.

Se vam morebiti zdi nelogično, da lahko greste k zasebniku v tujino in dobite povrnjene stroške, v Sloveniji pa ne?

Hja, slovenska zakonodaja pač… še na Ministrstvu za zdravje je ne znajo komentirati.

Ampak na tej točki to niti ni najpomembnejše – najpomembnejši so vendarle zdravi, lepi zobje vašega otroka.

V nasprotnem primeru vaš otrok ne bo prejel le “brezveznega” darila – posledice lahko čuti tudi na samopodobi

Samo predstavljajte si, da ima vaš (denimo desetletni) nadobudnež po 7ih letih čakanja na ortodontsko zdravljanje še vedno (ali celo še bolj) izrazite nepravilnosti zob.

Pomislite, kako močno lahko to vpliva na njegovo samozavest, pokončno držo in konec koncev doseganje rezultatov na različnih področjih…

Več let frustracij se namreč zagotovo nekam “shrani” in ni ga darila, ki bi te posledice odpravilo.

Če želite otroku za božič narisati nasmeh, ki bo čez 2 leti prečudovit, si rezervirajte termin preko agencije HelpMed

Agencija HelpMed je v zagrebško Polikliniko Šlaj-Anić “poslala” že več kot 3.518 otrok, ki so bili deležni čudovitega nasmeha zahvaljujoč hitri in kvalitetni specialistični ortodontski obravnavi. Z njihovo pomočjo ste pri njih na vrsti že v 7 dneh, z naročeno vlogo ZZZS (stane vas 150€) pa po 2 mesecih prejmete povračilo stroškov zdravljenja do 3.000€. Več o njihovem delu si lahko preberete na tej spletni strani, kjer lahko tudi rezervirate tudi brezplačen pregled.