Narobe svet: plačujemo zdravstvo, pa še drage zasebnike, da pridemo pravočasno do endodonta – a obstaja druga pot...

Zakaj bi na zdravljenje korenine zob čakali par let ali plačevali iz lastnega žepa, ko pa obstaja boljša možnost…

V sredini leta 2023 je bilo v medijih že govora o morebitnem “mehkem protestu” zobozdravnikov.

Paciente bi naj opozarjali glede zmanjševanja dostopnosti do endodontskih storitev (zdravljenja koreninskih kanalov) ter napotitve na zdravljenje na sekundarni nivo, kjer so čakalne dobe nehumane.

A vendar ni vse tako črnogledo – če se le malce znajdemo…

V pričujočem članku se bomo dotaknili razlogov, zakaj marsikdo v Sloveniji še vedno ne izkoristi priložnosti za optimalno endodontsko rešitev, ki je v resnici na dosegu roke…

Mnogi Slovenci še vedno ne vedo, da obstaja možnost za 100% povračilo stroškov takojšnjega zdravljenja zobnih korenin
Zakonodaja je jasna. Če sodite med tiste, ki imajo (ali potrebujejo) napotnico za endodonta, imate kot državljan Evropske unije pravico do endodontskega zdravljenja čez mejo in do 100% povračila stroškov – skladno s 44.c členom ZZVZZ. Kako pa smo sploh prišli do tega? Po podatkih iz leta 2022 naj bi na posamezno zdravstveno storitev čakalo dobrih 214.000 ljudi, od tega skoraj 90.000 (!!!) nedopustno dolgo – kar je meja za možnost povračila stroškov za zdravljenje v tujini.

V primeru endodontije je tako, da lahko kot pacient zaprosite za zdravljenje v tujini, če je vaša čakalna doba v Sloveniji daljša od enega leta.

In v Sloveniji je realnost takšna, da je dejanska čakalna doba tudi več kot 2 leti že samo na 1. endodontski pregled, nato pa še 2 leti na sam pričetek zdravljenja!

V kolikor za to slišite prvič, vsekakor niste edini, je pa pričakovati, da bo na Hrvaško (ki je le cca. 2 uri vožnje stran od nas), vse večji naval pacientov iz Slovenije. Delo namreč navaja, da je leta 2020 za endodontsko zdravljenje na Hrvaškem ZZZS povrnil skoraj 141.000€, lansko leto že 108.000€ več oziroma 249.000€. Je to dobro za naš državni proračun? Najverjetneje ne. Je to dobro za vas, če potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Zagotovo da. Poraja se torej vprašanje, zakaj vseeno še več Slovencev ne izkoristi možnosti endodontskega zdravljenja na Hrvaškem in raje vztrajajo pri čakalnih vrstah, ki so dolge kot ponedeljek?
Kljub izjemni kakovosti nekaterih izvajalcev endodontskih storitev, se še najdejo posamezniki, ki mislijo, da je “čez mejo” slaba kvaliteta…

Morebiti ste že tudi sami naleteli na koga, ki mu ne zadoščata prihranek in dejstvo, da v tujini storitev opravi v manj kot tednu dni.

Skrbi ga namreč, da bo kvaliteta storitve slabša, da bodo nastale komplikacije in bo utrpel še večje bolečine…

Po nepotrebnem, seveda.

Ker vendarle ne velja vseh izvajalcev posamezne države kar tako metati “v isti koš”, saj s tem sami sebi delamo škodo.

V kolikor izberete preverjenega, priznanega endodonta, se namreč nimate česa bati.

Po takšne ni potrebno “na konec sveta”, najdemo jih denimo v prestolnici sosednje Hrvaške.

Zagrebška specialistična poliklinika Šlaj-Anić slovi kot ena boljših specialističnih zasebnih stomatoloških klinik v JV Evropi z mednarodno usposobljenimi znanstveniki.

Ti med drugim uporabljajo najnovejšo metodo zdravljenja z mikroskopom, ki omogoča temeljito izvedbo povsem nebolečega zdravljenja.

In če bi morda mislili, da so vsa ta dejstva v prid čezmejnemu endodontskemu zdravljenju dovolj, da se nekdo odpelje v Zagreb… se motite.

Številnim se to “zdravljenje s povračilom stroškov” zdi preveč zakomlicirano – četudi je vse skupaj povsem preprosto

Kaj sploh potrebujete za zdravljenje zobnih korenin in ZZZS povračilo stroškov?

Seveda rabite osnovne podatke (datum rojstva, kraj bivanja in ZZZS številko) ter denar, ki vam ga nato v celoti povrne ZZZS (cca. 400 do 800€ na zob – natančen znesek izveste, še preden se odpeljete na zdravljenje).

Poleg osebnih podatkov in denarja potrebujete le 3 pomembne dokumente

#1 Prva reč je najbrž precej očitna – napotnica s strani zobozdravnika.

Napotnico za endodonta bi moral brez težav dobiti vsak, ki potrebuje zdravljenje zobnih korenin, saj lahko sicer rezultira v granulom – kronično vnetje pri vrhu korenine.

V kolikor v doglednem času ne pridete na vrsto pri nobenem (kvalitetnem) zobozdravniku, bi bilo smiselno razmisliti o samoplačniškem pregledu – za nekaj desetakov boste prišli do “krvavo” potrebne napotitve na zdravljenje.

#2 Poleg napotnice z navedeno številko prizadetega zoba dobite od zobozdravnika še rentgensko sliko tega zoba.

Potrebujete jo v digitalni obliki (klasična JPG slika) – lahko zaprosite zobozdravnika, da vam jo pošlje kar preko e-maila.

#3 Edini rahlo “zakompliciran” dokument je v resnici vloga za povračilo stroškov – potrebno jo je pravilno izpolniti in pravočasno odposlati.

Tisti, ki jo neustrezno izpolnijo, lahko ostanejo brez sredstev, zato pa jo preprosto zaupate strokovnjakom, ki imajo za sabo že na tisoče takšnih primerov.

Situacija z zdravljenjem v tujini je torej veliko bolj enostavna kot bolečine, ki vas morebiti pestijo v tem trenutku

Resnično vam ni treba trpeti strahu:

  • pred neznosnimi bolečinami zob zaradi čakanja,
  • pred poslabšanjem stanja zaradi slabe kvalitete storitev ali
  • pred tem, da bi ostali brez težko prigaranih evrov.


Če specialistom endodontom “čez mejo” pošljete dokumentacijo preko za to specializirane agencije, ste lahko brez skrbi, da boste takoj na vrsti za pregled.

Če zraven naročite še vlogo za povračilo stroškov, pa boste 100% denarja, ki ste ga pustili čez mejo, dobili povrnjenega.

Izjema je nadgradnja zoba, ki ni nujna in niti v Sloveniji ni brezplačna – ZZZS ga žal ne krije. Je pa to pomemben postopek, ki prepreči ponovno okužbo koreninskega kanala – torej ponovno “agonijo” zaradi bolečin.

A tudi to nadgradnjo zoba lahko (po želji) že isti dan opravite v Zagrebu.

Če se želite bolečin zaradi zob rešiti že v tednu dni in si povrniti denar za zdravljenje, si rezervirajte termin preko agencije HelpMed

Agencija HelpMed je v zagrebško Polikliniko Šlaj-Anić “poslala” že več kot 2.000 pacientov, ki so se nazaj vrnili z olajšanjem in zdravimi zobmi. Z njihovo pomočjo ste na vrsti že v 7 dneh ( v urgentnem primeru celo v 24h), z naročeno vlogo ZZZS (stane vas zgolj 70€) pa po 2 mesecih prejmete povrnjene vse stroške zdravljenja. Več o njihovem delu si lahko preberete na tej spletni strani, kjer lahko tudi rezervirate neobvezujočo rezervacijo uvodnega pregleda.

Vpišite svoje podatke:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ime in priimek
Kje na kartici najdete ZZZS številko?
GDPR